Hoge bloeddruk bij katten

Dat een hoge bloeddruk (medische term: hypertensie) schadelijk is, is waarschijnlijk wel bekend. In dit artikel geven we een beknopte toelichting op wat een hoge bloeddruk eigenlijk is, wat de bloeddruk waardes zijn bij een kat, wat de symptomen van een hoge bloeddruk zijn en wat de gevolgen zijn.

Hoge bloeddruk, wat is dat?

Bij katten gaat het met name om een verhoogde bovendruk, dat is de druk tijdens de samentrekking van de hartspier.

Bloeddruk waardes van een kat

De normale bloeddruk van een kat zit rond de 155-165. Bij 180 en hoger is er een probleem met de gezondheid.
Overzicht bloeddrukwaardes
bovendruk onderdruk risico
< 150 < 95 geen/minimaal
150-160 95 – 100 laag
160-180 100 – 120 matig
> 180 > 120 hoog

Hoe meet je de bloeddruk bij een kat?

Er wordt gemeten aan de staart. Dat vinden katten prettiger dan aan de poot. Dierenarts Yvet  van Dierenkliniek Nuland meet voor de zekerheid altijd 5 keer.

Symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk komt over het algemeen vaker voor bij oudere katten.
In eerste instantie merken zowel de meeste katten als de eigenaar niets van de hoge bloeddruk.  Soms wordt aangegeven dat de kat zich sloom of apathisch gedraagt en zich verstopt.
Je kat kan echter ook symptomen vertonen van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt, denk hierbij aan:
  • Blindheid;
  • Neurologische problemen;
  • Kan een relatie hebben met een schildklierprobleem (kat is schrikachtig, gejaagd, eet meer maar valt wel af. Soms komt ook braken, diarree en meer plassen en drinken voor;
  • Hartproblemen;
  • Een vermoeden van een relatie met nierproblemen (Meer drinken en plassen, minder eetlust en afvallen. Vacht is vaak pluiziger en dikker. Soms komt ook braken voor).

Wist je dat bij katten met een schildklierprobleem 20% ook een hoge bloeddruk heeft en dat bij  1 op de 5 katten met nierfalen het geval is?

Kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Je kunt een hoge bloeddruk niet voorkomen. Het is wel van belang dat de diagnose vroeg wordt vastgesteld om ernstigere schade te voorkomen. Het is wel raadzaam om de bloeddrukmeting bij oudere katten mee te nemen bij de jaarlijkse gezondheidscontrole.

De Kittenburg: voor jonge kittens en jong volwassen katten tot 2 jaar