Het kattengeheugen: wist jij dat al?

Het kattengeheugen: wist jij dat al?

Hoe lang denk jij dat een kat kan onthouden? Er wordt vaak gezegd dat je een kat moet straffen en belonen binnen 30 seconden omdat de kat anders niet meer weet wat hij deed. Maar is dit ook zo? Voordat ik deze vraag beantwoord, eerst iets meer over het geheugen.

Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag heeft hier een mooi artikel over geschreven wat ik jullie niet wil onthouden. Zij is een expert op het gebied van kattengedrag en geeft kattentherapie.

Het geheugen
Het geheugen kun je (grofweg) opsplitsen in het korte-termijn- en het lange-termijn-geheugen. Het korte-termijn geheugen wordt ook wel het werkgeheugen genoemd, bijvoorbeeld een e-mail adres onthouden totdat je het ingetypt.

De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.

Hoe zit het dan bij de kat?
Een kat leeft in het moment. Hij plast bijvoorbeeld buiten de kattenbak (onwetend dat jij vindt dat het daar niet hoort) en gaat door met zijn leven.

Als jij een paar minuten later je kat denkt te straffen voor het plassen terwijl hij op dat moment net op de bank springt, associeert hij die straf met op de bank springen, niet met het plassen dat hij ervoor deed. Hij zal niet snappen waarom je hem straft voor op de bank springen en onzeker worden.

En belonen?
Hetzelfde geldt voor belonen. Het is vanwege het korte-termijn geheugen dat het uitgangspunt bij het trainen van je kat is: beloon op exact het moment dat je kat het juiste gedrag vertoont, anders weet je niet welk gedrag je – in de beleving van het dier – beloont. Misschien beloon je dan wel iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt belonen!

(bron: Praktijk voor kattengedrag)

De Kittenburg: voor jonge kittens en jong volwassen katten tot 2 jaar